İzmir Ekonomi Üniversitesi

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ), Ege Bölgesi’nin ilk vakıf üniversitesi olarak 2001 yılında öğretime başlamıştır. Üniversitede; 24 ön lisans ve 33 lisans bölümü bulunmaktadır. Bunlara ek olarak, Lisansüstü Eğitim Enstitüsü bünyesinde de aktif olarak 8 doktora, 27 yüksek lisans programı vardır.


2024 yılı itibarıyla yaklaşık 12 bin öğrencisi ve 900 akademisyeni bulunan İzmir Ekonomi Üniversitesi, gelişimini hızla sürdürerek mezun sayısını 23 bine yükseltmiştir. İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde çeşitli oranda burs ya da indirimden yararlanan öğrenciler, toplam öğrencilerin yüzde 79’unu oluşturmaktadır. Kampüs içinde bulunan yurt, 280 kız ve 191 erkek olmak üzere toplam 471 kapasitelidir. İzmir Ekonomi Üniversitesi, yurt dışındaki 170’den fazla üniversiteyle Erasmus anlaşması gerçekleştirmiş; uluslararası anlaşma sağladığı üniversite sayısını 200’ün üzerine taşımıştır.


İzmir Ekonomi Üniversitesi, 8 dilin konuşulduğu Balçova’daki kampüsünde öğrencilere iyi derecede İngilizce öğrenme fırsatı sunmaktadır. Öğrenciler, 7 alternatif arasından seçim yaparak ikinci yabancı dil öğrenme imkanına da sahiptir. Üniversite-şehir bütünleşmesinin Türkiye’deki ilk modeli olan Kampüsİzmir’in kurucusu da İzmir Ekonomi Üniversitesi’dir.


Kampüsİzmir’in 4 temel bileşenini ise “Garantili staj”, “Kesintisiz burs”, “Referanslı iş” ve “Küresel bağlantı” oluşturmaktadır. Bu sayede öğrenciler, kendilerine en uygun yerde stajını yapabilmektedir. Öğrencinin eğitim süresi uzasa bile bursu kesilmemektedir. Türkiye’de ilk kez hayata geçirilen bir proje de ‘3 Kuşak Usta-Çırak’ projesidir. Projenin amacı, iş dünyasının tecrübeli isimlerini, öğrencilerle usta-çırak geleneğinde buluşturmaktır. Projeden yararlanan öğrenci sayısı binin üzerindedir.


Üniversite bünyesindeki Kariyer Yönlendirme Merkezi ve Mezunlarla İlişkiler Ofisi, öğrencilere aktif olarak hizmet vermektedir. Öğrencilerin staj ya da firmalarla iletişim noktasındaki tüm talepleri, Kariyer Yönlendirme Merkezi tarafından karşılanmaktadır. Geleneksel hale getirilen “Kariyer Fuarı”, her yıl binlerce öğrenci ve firma yetkilisini bir araya getirmektedir. Mezunlar İlişkiler Ofisi de mezunların istihdam edilmesine büyük katkı sağlayarak kurum içine ve dış paydaşlara ilişkin ilan paylaşımları yapmaktadır. Birçok kurumla iş birliği içinde olan Mezunlar İlişkiler Ofisi, şirketler ile mezunlar arasında köprü görevi görmektedir.


İzmir Ekonomi Üniversitesi, uzaktan eğitim konusunda gelişmiş bir donanıma sahiptir. Güçlü bir teknolojik altyapıyla oluşturulan ‘Akıllı Kampüs’te; Öğrenme Yönetim Sistemi (Blackboard Learn), Uzaktan Senkron Ders Yönetimi (Zoom) ve Ders Video Kayıt ve İzleme Sistemi (Panopto Lecture Capture) eş zamanlı kullanılabilmektedir. Teknoloji destekli eğitim süreçlerinde İEÜ Öğretme ve Öğrenme Merkezi, tüm öğrencilere ve öğretim kadrosuna destek vermektedir. İzmir Ekonomi Üniversitesi, güçlü eğitim altyapısından yararlanarak ders programını ve stratejilerini belirlemeye önümüzdeki süreçte de devam edecektir.

Kariyer Yönlendirme Merkezi ve Psikolojik Gelişim ve Danışma Merkezi öğrencilerin kişisel ve mesleki konularda gelişimine katkı sağlamak, yol gösterici ve yardımcı olmak adına kurulmuş birimlerdir.

İzmir Ekonomi Üniversitesi, Avrupa’da yabancı dil eğitim ve öğretim alanında eğitimin kalitesini belgeleyen en önemli kuruluş olarak kabul gören Avrupa Dil Eğitimi Kalite Denetim Konseyi (The European Association for Quality Language Services) tarafından EAQUALS etiketi almaya hak kazanmıştır. Bu akreditasyon, eğitim ve öğretim, müfredat geliştirme, ölçme ve değerlendirme, akademik yönetim, akademik kaynaklar, öğrencilere ve personele sağlanan imkânlar, öğretim kadrosunun kalitesi, iletişim ve kurumsal altyapı alanlarında, denetimlerini kapsamaktadır.

İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencileri, Yabancı Diller Yüksekokulu bünyesinde verilen 12 farklı yabancı dilden birini “Zorunlu İkinci Yabancı Dil” olarak öğrenirler. Böylelikle sektörel, akademik ve güncel alanda iyi bir İngilizce’nin yanı sıra ikinci bir yabancı dille mezun olurlar.

İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde sayısı her yıl artmakta olan aktif öğrenci kulüpleri, gerçekleştirdikleri sosyal aktiviteler ve önemli organizasyonlar ile üniversitenin gelişip büyümesine katkı sağladıkları gibi, prestijini ve her daim genç kalan misyonunu koruma görevini gerçekleştirmektedirler.

İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencileri gerekli akademik koşulları sağladıkları takdirde “Çift Anadal Programı” kapsamında üniversiteye kayıt oldukları bölüm/program (birinci anadal) dışında, başka bir bölümde de eş zamanlı olarak ders alıp ikinci bir lisans diplomasına sahip olmaya hak kazanabilirler. Ayrıca “Yandal Programı” kapsamında kayıt oldukları bölüm/program (birinci anadal) dışında, başka bir bölümde belirli bir konuya yönelik sınırlı sayıda ders almak suretiyle Yandal Sertifikası almaya hak kazanabilirler.

İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin yurt binası, kampüs alanı içindedir. 8 katlı binanın 4 katı kız, 4 katı erkek öğrencilere ayrılmıştır.

İzmir Ekonomi Üniversitesi