Dokuz Eylül Üniversitesi

“Gerçekleştirdiği eğitim ve bilimsel araştırmalar yoluyla, insanlığın ekonomik, kültürel ve sosyal zenginliğini arttırmak” misyonunu üstlenen Dokuz Eylül Üniversitesi, vizyonunu oluşturan “Dünyanın en iyi eğitim ve bilim merkezlerinden biri olmak” hedefine sıkı sıkıya bağlıdır. Böylesi büyük bir iddiayla eğitim faaliyetlerini sürdüren Dokuz Eylül Üniversitesi, Türkiye’nin en köklü ve büyük üniversiteleri arasında ilk sıralarda yerini almıştır.

Türkiye’nin batıya açılan penceresi ve üçüncü büyük kenti olan İzmir’de 20 Temmuz 1982’de eğitime başlayan ve Dokuz Eylül Üniversitesi; toplam 5 milyon 731 bin metrekarelik alanda 17 fakülte, 10 enstitü, 1 konservatuvar, 3 yüksekokul, 6 meslek yüksekokulu, 61 araştırma ve uygulama merkezi ile teknoloji geliştirme bölgesiyle 99 birimden oluşan büyük bir kurumdur.

Kentin farklı yerleşim bölgelerinde eğitim–öğretim faaliyetlerini sürdüren Dokuz Eylül Üniversitesi, özgün bir kimliğe sahip olan İzmir’in dinamik dokusunu yaşayan bir ‘Kent Üniversitesi’dir. 2019 yılı itibari Türkiye’nin farklı şehirlerinden gelen 71.741 öğrencisi bulunan üniversitemiz, İzmir’deki üniversite öğrencilerinin yarısını bünyesinde barındırmaktadır. Bu yönüyle kurumumuz, Türkiye’nin en büyük örgün öğretim veren üniversitelerinden biri olarak üst sıralarda yer almaktadır. Bu öğrencilerimiz içerisinde 117 ülkeden gelen 1.105 uluslararası öğrenci bulunmakta; bu öğrencilerimizin ülkemize intibaklarını sağlanması amacıyla da aralarında Rusçanın da olduğu 10 dilde eğitim verilmektedir. Dokuz Eylüllü öğrenciler, 179 öğrenci kulüp ve topluluğu ile kültür, sanat, spor aktivitelerini sürdürmektedir.

Üniversitemiz yerleşkeleri içerisinde 5 kapalı spor salonu, 12 açık spor sahası (3 voleybol, 7 açık basketbol, 2 halı futbol sahası, 2 açık tenis kortu, 2 kapalı dans salonu ve 2 aletli kondisyon salonu bulunmaktadır. Öğrenciler açık ve kapalı spor salonlarında istedikleri her spor dalı ile uğraşabilmektedirler. Bunun yanında Dokuz Eylül Üniversitesi’nde öğrenimlerini sürdüren sporcu öğrenciler, oluşturdukları takımlar ile fakülte ve yüksekokullar arası Rektörlük Kupası spor müsabakaları ve üniversitelerarası spor müsabakalarına katılabilmektedirler.

Dokuz Eylül Üniversitesi; 27 ülkede 76 üniversite ile akademik işbirliği ve değişim anlaşmasına sahiptir. 2003-2004 akademik yılı itibarıyla Erasmus Hareketliliği Programı’na katılan Dokuz Eylül Üniversitesi’nde, bugüne dek 379 adet ikili anlaşma imzalanmış, toplam 2.576 öğrenci yurtdışına eğitime gönderilmiş, 1.063 öğrenci ise yurtdışından üniversitemize gelmiştir.

Öğrencilerine Çift Anadal Lisans ve Yan Dal Programları imkanı sunan kurumumuz, kişisel gelişim noktasında Dokuz Eylül Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (DESEM) aracılığıyla hem kurum içine hem de kurum dışına yönelik eğitim ve kurslar düzenlemektedir. Üniversitemiz, zamandan ve mekandan bağımsız olarak öğrenim avantajlarından yararlanmak isteyen öğrencilere yönelik internet üzerinden bir çok eğitim programı sunmaktadır.

Dokuz Eylül Üniversitesi’nde 19.637 m2 kullanım alanı ve 2.850 okuyucu kapasitesi ile toplam 13 kütüphane araştırma için gerekli dokümanları sağlamak üzere hizmet vermektedir. Tınaztepe Yerleşkesinde yer alan Merkez Kütüphane ise 13.000 m2’ kullanım alanı ve 1150 okuyucu kapasitesi ile Üniversitenin en büyük kütüphanesidir ve 24 saat esası ile faaliyet göstermektedir. Kütüphanelerimizde 360 binden fazla basılı kitap, 460 bine yakın e-kitap, 100 bine yakın e-dergi bulunmakta; bunlar öğrencilerimiz ve araştırmacılarımızın hizmetine sunulmaktadır.

Üniversitemizin öncelik verdiği çevre, enerji, sağlık, işletme, bilişim, ulaşım alanlarına yönelik imkanları barındıran Dokuz Eylül Teknoloji Geliştirme Bölgesi (DEPARK), ileri malzeme teknolojilerinden nesnelerin internetine kadar çok geniş bir alanda girişimcilere ve firmalara güçlü bir ekosistem sunmaktadır. DEPARK Bünyesindeki bulunan iki Teknoloji Geliştirme Bölgesinde, biri 17.413 diğeri; 10.487 metrekare olmak üzere toplam 27.900 metrekarelik alanda firma ve kuluçkalarımıza hizmet vermekteyiz.

Tüm bu nedenlerle Türkiye genelinde gerek bilimsel, gerekse sosyo-kültürel açıdan en yüksek gelişim ivmesine sahip yükseköğretim kurumlarından biri olan Dokuz Eylül Üniversitesi’nin mezunu olmak referans, öğrencisi olmak ayrıcalıktır.

Dokuz Eylül Üniversitesi